Podle odborníků na zdravé stravování je třeba si z uvedeného seznamu vybrat libovolné jídlo.
"Jakákoli kombinace jídel každému zaručí, že jeho denní přísun energie bude v rozmezí doporučeného denního příjmu a nepřekročí hodnotu 5500 kJ," uvedly Gabriela Knosová a Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment (www.komplimentinstitut.cz).
Porce pečiva by měla vážit padesát až 60 gramů.
Snídaně – energetická hodnota 900 – 1100 kJ
1. Grahamový chléb s lučinou a rajčaty
2. Žitný chléb s drůbeží šunkou a paprikou
3. Celozrnný chléb s tvarůžky, ředkvičky
4. Sýr cottage s okurkou, koprem a tmavým chlebem
5. Korn-bagetka s tvarohovou pomazánkou a pažitkou
6. Celozrnný rožek s rostlinným máslem a avokádem
7. Vajíčko naměkko s celozrnnou žemlí a paprikou
Dopolední svačina – energetická hodnota 300 – 500 kJ
1. Drůbeží šunka s okurkou a ředkvičkou
2. Tvaroh s jablkem
3. Bílý jogurt s jahodami
4. Jeden kus ovoce (jablko/pomeranč/grep/nektarinka/broskev)
5. 50 gramů tvrdého sýra do 30 % t. v. s.
6. Acidofilní mléko
7. Sýr cottage s ředkvičkami
Oběd – energetická hodnota 1500 - 1800 kJ
1. Dušené kuřecí maso s houbami a dušeným čínským zelím
2. Masový vývar s kořenovou zeleninou, vařené kuřecí maso s dušenou zeleninou
3. Špagety s dušenými žampióny a cuketou
4. Zeleninová krémová polévka, grilovaná vepřová panenka s neloupanou rýží
5. Krůtí medailonky s dušenými fazolovými lusky, bazalkou a česnekem
6. Květákovo-brokolicová polévka, rybí rolky s čerstvým zeleninovým salátem
7. Bramborová polévka s celerem, dušené telecí maso s kedlubnem
Bramboračka
Odpolední svačina – energetická hodnota 700 - 1000 kJ
1. Ananas s mrkví
2. Kuřecí debrecínka se žlutou paprikou
3. Chléb s vajíčkovou pomazánkou
4. Celozrnné pečivo s ricottou
5. Tmavý chléb s tuňákem a mladou cibulkou
6. Zavináč s vícezrnným chlebem
7. Šopský salát s přírodním sýrem
salát s tomaty
Večeře – energetická hodnota 900 - 1100 kJ
1. Zeleninový salát s mozarellou
2. Fazolové lečo s vejcem
3. Zapékaný ovčí sýr s rajčaty a bazalkou
4. Krabí salát s bílým jogurtem, pórkem a čerstvou zeleninou
5. Rucolový salát se sušenými rajčaty a vařeným hovězím masem
6. Omeleta se špenátem, rajčaty a strouhaným sýrem
7. Salát z červeného zelí s vejcem, mrkví, pórkem a pochoutkovou smetanou
Okurkový salát
zdroj: novinky.cz