COURAGE!

IT IS ALL ABOUT SELF CONTROL

Wednesday, June 5, 2013

celiakie - alergie na lepek...

O této dietě, či životním stylu, jsem neslyšela, dokud se Miley Cyrus nepodařilo tak úžasně zhubnout ze Tumblr_m8qm6sifwy1rdggeto1_500_large  na tuhle krásnou postavu!!! 

Základem léčby je bezlepková dieta. Je nutné vyloučit mouku pšeničnou, žitnou, ječnou, včetně těch potravin, které tyto složky obsahují i v malém množství – omáčky, konzervy, uzeniny, pivo. Na vhodnost ovesných produktů není názor zcela vyhraněný. Doporučuje se zpočátku je také vynechat, později je zkusit konzumovat, ale jen omezeně.
Dovolena je sójová a rýžová mouka, rýže, brambory, kukuřice, škrob bramborový a kukuřičný. Z alkoholu se povoluje víno i destiláty, všeho samozřejmě s mírou. Dieta se dodržuje celoživotně.
Při známkách současné nesnášenlivosti laktózy(to mám já ://)  se omezuje konzumace mléčných výrobků.
Při neúspěchu léčby se nejprve lékař musí přesvědčit, zda jste neudělali v dodržování diety někde chybu, teprve potom vám nasadí kortikoidy, které tlumí zánětlivou reakci a navíc urychlují zrání nové výstelky sliznice střeva.
Nedílnou součástí je nahrazení všech složek živin, které pacientovi chybí včetně vitaminů rozpustných v tucích a některých minerálů (například vápník, hořčík).




Large

No comments:

Post a Comment